2024 m. liepos 22 d., pirmadienis

Birželis. Mokslo finišas ir vasaros startas.

Finišo tiesioji. Dabar jau tikrai. Tik prieš tai nulėkime į Anykščių rajoną, kur nebe pirmi metai susirenkame su bendražygiais į taip vadinamą „Bulviakepį“ – mintimis pasidalinti, vieni kitus padrąsinti, įsikvėpti ir kitus įkvėpti...


Pakeliui – kaip niekada taip anksti aguonomis raudonuojantys laukai. Kelia galvas raudonosios drąsuolės, nepaisydamos aplink jas bujojančių kitokių nei jos. Geras įkvėpimas, kai jautiesi nelygiavertėje kovoje su pasauliu... O taip iš tiesų šiemet pasijutome ne kartą... Vis tik, gerai išsikalbėjus ir pažiūrėjus į save iš šono, buvo gera susidėlioti visus taškus ant i ir užverti mokslo metų duris. 




Po Bulviakepio laukė poros savaičių atsiskaitymų maratonas ir keli vizitai į Pedagoginę-psichologinę tarnybą (kitaip – PPT) dėl ADS (kitaip – ADHD) (aktyvumo ir dėmesio sutrikimo). 

Neapsiėjome be nuotykių. Besiruošdami atsiskaitymams peržiūrinėjome internete rastus įvairių testų variantus. Kitaip tariant, treniravomės jų pagalba. Viena iš rašinio užduočių Liutaurui buvo parašyti laišką draugui, kviečiantį atvykti į Lietuvą pasisvečiuoti. Liutauras, kaip nemėgstantis rašinių rašyti, nutarė tąkart išlieti savo nepasitenkinimą rašiniais ir į užduotį atsakė sukurdamas pakankamai sarkastišką tekstą. Finale taip nutiko, kad mokyklos duota testo užduotis pasitaikė analogiška. 

Liutauras tik pasitrynė rankas ir parašė štai tokį laišką:


Deja, mokykla rašinio neužskaitė. :) Liutauras buvo įsiutęs, kad niekas jo humoro nesuprato... Deja, kad ir kaip siuto, gavo susitaikyti su tuo, kad turės rašinį perrašyti pagal „standartą“.

Magdė, kad ir kokia maištinga bebūtų, apsiėjo be nuotykių. Tiesa, kai kurie testai iš tiesų mane nustebino. Pvz., anglų kalbos testas. Pirma dalis – įrašyti pokalbį su vaiku, jį pakalbinant įvairiais klausimais. Antra dalis – testas kompiuteriu. Nežinojome, kokia jo apimtis, todėl buvo šioks toks šokas pamačius, kad testą sudaro 101 klausimas... Ketvirtokei... Sunkiai išlaikančiai dėmesį... Man, suaugsiam žmogui, ir tai būtų psichologinis iššūkis... Po keturiasdešimt kažkelinto klausimo Magdė nebeatlaikė ir pratrūko... Sukandus dantis baigė testą, kurio priešpaskutiniame klausime buvo video filmukas, pagal kurį buvo pateikti teksto suvokimo klausimai, o paskutinis klausimas buvo iš viso vyšnaitė ant torto – reikėjo parašyti 30-50 žodžių rašinėlį pagal pateiktus paveikslėlius... Čia po to, kai šiaip ne taip įveikei nei daug, nei mažai – 100 klausimų... Žodžiu, testas, mano supratimu, buvo visiškai neadekvatus, nužudęs paskutinę meilės šiemet pasirinktai mokyklai ugnelę, jei tokia dar buvo likusi...

Todėl kai po savaitės apsilankėme PPT ir papuolėme pas spec. pedagogę, kuri turėjo įvertinti Magdės mokymosi sunkumus, pasijutome beveik analogiškoje situacijoje – specialistė, pusvalandį pakalbėjusi su manimi ir jau išnaudojusi beveik visas Magdės kantrybės atsargas, kol ji laukė, staiga atsisuko į ją ir pasakė: 

– Na ką, o dabar darysime testus: matematikos, teksto suvokimo ir rašymo. 

Šiam reikalui buvo suplanuota dar „tik“ pusantros valandos... Magdė supanikavo ne juokais. Matematikos testą, sukaupusi paskutines valios pastangas, įveikė (dėl rezultato net nežinau, nes stresas tikrai darė savo), tačiau kai po jo buvo iš karto be jokios pertraukėlės pakištas lapas su teksto suvokimo užduotimi, nenustebau, kad ji nebeišlaikė ir pradėjo gūžtis, slėptis už savo plaukų, galiausiai ėmėverkti... Turbūt apsiverkčiau ir aš – iš nevilties, kad žmogui, turinčiam dėmesio sutrikimą, sudaromos tokios formalios sąlygos vertinimui... Vertinimo nebaigėme. Jo dalis buvo atidėta kitam vizitui. O aš grįždama galvojau – ar taip daroma sąmoningai, imituojant neurotipines sąlygas (nors net ir tokiu atveju žinoma, kad smegenys po 45 min. nebelaiko dėmesio) ar greičiau atvirkščiai – absoliučiai negalvojant, tik dėl to, kad būtų padėtas pliusiukas..? 

Su Liutauru patirtis PPT-je pasitaikė kiek kitokia. Su juo pirmiausiai pataikėme pas logopedę. Specialistė pasitaikė tikrai supratinga, šilta ir palaikanti. Pirmojo vizito metu tik pasikalbėjome valandėlę, ji paaiškino, kas mūsų laukia kitų susitikimų metu, ir tąsyk atsisveikinome. Pats vertinimas vyko kitą dieną, Liutauras puikiausiai atsilaikė prieš visas užduotis, ir mudu sulaukėme netikėtų komplimentų ugdymo šeimoje adresu. Komplimentai, iš tiesų, buvo tokie netikėti, kad aš pati nesusilaikiau nepravirkusi – ugdant vaikus šeimoje palaikymo iš aplinkos sulauki tikrai nedažnai. O ypač iš valstybinės institucijos. 

Šių susitikimų pagrindu turėjome ir su Magde lūkesčių prieš einant į pirmąjį, jau minėtą susitikimą. Deja, kaip jau supratote, jis buvo kitoks.

Reabilituotis Magdei padėjo antrasis vizitas. Šįkart – taip pat pas logopedę. Susitikimas tąsyk tetruko valandą, įskaitant pokalbį su manimi. Magdė laikėsi puikiai. Tai pat sulaukė daug pagyrų iš logopedinės pusės. Tiesa, porą pastabėlių gavome, ties kuo reikėtų dirbti, tačiau tai jau suguls į rekomedacijas, kurios bus paruoštos rudeniop. 


Taigi – su Liutauru dar lankysimės PPT porą kartų – pas psichologą ir spec. pedagogą, su Magde – tris: pas psichologą, neurologą ir pas tą pačią spec. pedagogę, pas kurią vertinimo nebaigėme... Na, bet tai jau bus rudenį...

Tuo tarpu baigėsi ir kiti mokslo metais vykę užsiėmimai – solfedžio, parkūro ir smuiko...

Viską vainikavo Liutauro smuiko koncertas, vykęs Karoliniškių muzikos mokykloje. 




Šiuo tikrai jaukiu akordu baigėme mokslo metus... Jų pliusus ir minusis emocijoms atslūgus dar sudėliosiu kada, o tam kartui neriam į gyvenimą, kuris vyko paraleliai ir viskam pasibaigus.

Griuvo užgriuvo šiemet kaip niekada... žemuogės! 


Prasidėjo viskas nuo vienos uogos, o baigėsi žemuogių pievelės šturmavimu ir neišskinamomis saujomis šių raudonų karolėlių...
 






Geležies atsargų pasipildėme metams į priekį... 

Tuo tarpu pakėlus akis į dangų galėjome stebėti vos ne pro pat galvas skrendančius oro balionus...



Kitądien, kaip ir didžioji dalis rytų Lietuvos gyventojų, laukėme audros. Liutaurui tai atrodė labai viliojantis reiškinys, ir jis niekaip nesuprato, kaip galima tos audros nelaukti – negi nesmagu, kai nuneša stogą?.. :O Jis net pyko finale, kad audra mus aplenkė... 



O štai, kad mūsų kiemo neaplenkė ežiukas, tai jau džiugi žinia... Kiek čia gyvename, nei karto nebuvome aptikę ežių. Ir štai vieną vakarą Darius, eidamas uždaryti vištidės, atbėgo kviesdamas mus visus ateiti. Prie vištidės tupėjo taip seniai lauktas smailianosis ir klausėsi, ko čia mes taip susižavėję aikčiojame... Dar ilgai paskui, mums nuėjus, jis šmirinėjo po kiemą, o mes jau jį stebėjome pro langą. Lankė mus šis ežiukas dar ne vieną vakarą, taip džiugindamas mus ir išpildydamas seną vaikų svajonę išvysti dygliuotąjį žvėrelį.



Kitą dieną gamta mums dovanojo galimybę apžiūrėti iš arti kėkštą. Vargšelis atsitrenkė į svetainės langą ir žuvo... :/ Nors yra buvę keletą kartų, kad vienas ar kitas paukštelis atsitrenkia į mūsų langus, tačiau visi išgyvendavo ir nuskrisdavo sau. Deja, šiam kėkštui tai buvo paskutinė kelionė...



Žinias apie gyvūnų pasaulį praturtino žinios ir apie vietinę augaliją. Jei kas pamenate, prieš keletą metų esame skaičiavę, kiek rūšių smilgų rasime aplinkinėse pievose. Šįkart sugalvojome eidami pasivaikščioti surinkti visus violetine-mėlyna spalva žydinčius augalus. Radome... net 20! Ne visų jų pavadinimus žinome, bet kasmet sužinome vis daugiau. :)

Tam kartui mums jau gerai pažįstam: neužmirštuolė, kraujažolė, trūkažolė (cikorija)...


Buožainė, čiobrelis, juozažolė, raudonėlis, mėlynžiedis vikis...


Pievinis katilėlis, mėlynžiedė liucerna, juodgalvė...


Raudonasis dobilas, gaurometis, bajorė...


Magdė norėjo surinkti ir geltoną herbariumą, bet tam kartui nebesuspėjome.

O štai ką suspėjome, tai rytus pradėti ant dviračių... Kol rytais buvo ne per daug karšta, buvo labai gera sėsti ant dviračių ir prasivažiuoti iki artimiausios parduotuvės (4 km) ir atgal. Magdė, kuriai anksčiau būdavo gan sunku minti ilgelėsnius atstumus, išsidavė, kad jai visai patiko važiuoti tokius atstumus...



Vis tik didžiausia vaikų meilė vasarą – kūdra... :) Juk ar yra kas geriau, nei karštą dieną pūkštelėti į vėsų vandenėlį..? 



Ar bent įmerkti atvėsinti galvą... :))


Dar geriau, jei atsiranda galimybė nuvažiuoti iki kokio didesnio ežero. Juo labiau, kad tokių 10-ties kilometrų spinduliu aplink mus tikrai esama... Taigi tąkart išsimaudėme Vilnojos ežere, privažiavę prie jo iš pietinės pusės.



Kai laiko nuvykti link ežero nėra, tenka apsiriboti kitomis pramogomis. Pvz., stalo futbolu... Tiek nuvykus su draugais į atvirų durų dienas UŠ-kaimyje, tiek paskui ir namuose...




Arba smagiai praleisti popietę pas kaimynus...



Galima ir muilo burbulus paleisti į trasą...








Galiausiai, kai visos lauko veiklos atsibosta, gera pabūti namuose ir užsiimti tuo, kas širdžiai miela. Tad Magdė tuoj skuba lankstyti ką nors iš popieriaus...



Arba sugalvoja iš dvejų džinsinių kelnių padaryti štai tokį komplektėlį...



Žodžiu, visokių čia veiklų aplink nutinka. 
Taip, žiūrėk, ir prabėga pirmas vasaros mėnuo... 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą